Tørning Mølle er en af de største kulturperler i Sønderjylland med borgbanken, hvor den tidligere Tørning Borg lå, og hvorfra konger og grever i middelalderen har regeret over land og rige. Her finder du:
Tørning Mølle er formentlig en udløber af mølledrift på stedet helt tilbage i middelalderen, hvor Tørning Len blev administreret fra borgen på Tørning Voldsted. De første sikre oplysninger om udnyttelsen af vandkraften ved møllen stammer fra 1494, da Kong Hans erhvervede Tørning Mølle. I mere end 500 år har man udnyttet de vældige kræfter i vandet, som strømmede gennem Tørning Å - nu Stevning Dam - ned til Tørning og videre østpå til Lillebælt.
I 1784 købte Hans Boysen, møller fra Grøngrøft, Tørning Mølle. Hans efterkommere, søn, sønnesøn og oldesøn, videreførte møllen. Sidstnævnte døde barnløs i 1945, og indtil 1960 drev arvingerne møllen videre.
Bygningerne blev fredet i 1980, og i 1982 købte Vojens Kommune Herredsfogedens bolig, og Skov- og Naturstyrelsen købte resten af bygningerne og tilliggende jord. Møllen er brændt flere gange - sidst i 1907, og der er stor forskel på møllen fra 1807 og den vi ser i dag. Besøg møllen og gå op ad de mange trapper, og få et indtryk af møllens omfang og funktion. I Herredsfogedens hus finder du en mindre udstilling om områdets historie og kampene mellem de danske konger og de tyske hertuger.
Medbring en lækker madkurv, og nyd frokosten i den flotte og rolige natur ved søen.
Kontoret har åbent hele året fra 08.00 - 16.00, i hverdagene.